Januari 2018

Vrijdagavond 19 januari 2018 - 20:30 uur - Gespreksbijeenkomst

Geapreksbijeenkomst in de Titus-Brandsmazaal van de Friezenkerk.  o.l.v. dominee Klink uit Hoornaar.
Onderwerp van het gesprek is het Lutherjaar.

Een kort verslag van pater Tiemen Brouwer:

Het ‘oecumenisch weekend’ begint vrijdagavond 19 januari met een gespreksavond. De samenkomst vindt plaats in de Titus Brandsmazaal. Tijdig komen leden van de Steungroep en Jeanne de Leeuw om koffie te zetten, de kachel aan te steken, stoelen te schikken, enz. Tegen half negen zijn we met een vijftiental bijeen om Ds. Huib Klink en zijn vrouw Gerda te verwelkomen. Het is onzeker of de groep studenten, die de dominee had ontmoet en op deze avond attent had gemaakt, in feite acte de présence zullen geven. Dan gaat de deur open en maar liefst 18 studenten stromen binnen. Het blijken allen deelnemers te zijn aan een anderhalve week durende cursus over filosofie en rethorica, georganiseerd door de Stichting Landwerk o.l.v. hun begeleiders Jordi en Nico. Ze logeren op het KNIR (Koninklijk Nederlands Instituut Rome). Geïnteresseerd zullen ze tot het einde van de samenkomst (rond 10.45!) deelnemen.
Hennie della Manna-Scheps opent de avond. Sinds kort is zij voorzitster van de Steungroep, nadat Renée Rijks, die functie onlangs na 30 jaar (!) heeft neergelegd. Hennie heet allen hartelijk welkom, in het bijzonder natuurlijk de spreker van de avond Ds. Klink, die het woord neemt. Hem was gevraagd over Luther en diens betekenis voor de Kerk te spreken naar aanleiding van het Lutherjaar, dat enkele maanden geleden werd afgesloten. Vol verve zal de dominee zich van deze opdracht kwijten in een voordracht van een kleine drie kwartier. (tekst is op de site te raadplegen). Ieder luistert geboeid toe.
Na een korte pauze om even de benen te strekken en iets te drinken, neemt ieder weer plaats en kunnen er vragen gesteld worden. Dit gedeelte van de samenkomst wordt geleid door Maarten Neuteboom, schoonzoon van het echtpaar Klink, die met z’n gezin mee naar Rome is gekomen. Zowel van de kant van de studenten als van de Romebewoners worden enkele vrij fundamentele vragen gesteld en inzichten doorgegeven. De spreker tracht de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden vanuit zijn grote pastorale ervaring en kennis van de materie.
Pater Tiemen Brouwer, huidige geestelijke begeleider van de Steungroep, sluit de avond af met een dankwoord naar de spreker en allen die gekomen zijn en kondigt aan wat er de komende zaterdag en zondag van dit ‘oecumenisch weekend’ nog te verwachten is.
tb

Foto's   Hennie Schep

Ondersteun onze Nederlandse kerk in Rome, op de grens van het Vaticaan door donateur te worden van de Stichting Vrienden van de Kerk der Friezen.  Klik op onderstaande banner. . . . .

vriendworden2