Kerstwens uitgesproken door Caroline Weijers, ambassadeur bij de Heilige Stoel

Op deze stralende dag komen wij tezamen en zingen een welkomstlied, en vieren het feest van licht en warmte.

Samen, welkom, licht: woorden die een warm gevoel geven, in je eigen hart, en bij de mensen met wie je deelt, die je welkom heet en aan wie je verlichting biedt, letterlijk of figuurlijk. Veel godsdiensten, culturen, landen en volkeren hebben hun lichtfeesten: Chanoeka, Divali, het Luciafeest, Yule, de Winterzonnewende, wanneer het licht, na een periode van duisternis en verwijdering, 'omdraait' en de dagen weer langer worden.

De overwinning van het licht op de duisternis is dan ook een wens die wereldwijd wordt gedeeld en die toont hoeveel wij - kwetsbare, onvolkomen, hoopvolle mensen - met elkaar gemeen hebben. We steken een kaars op, zowel ritueel als praktische handeling, voor een zieke of overledene, om de duisternis te verlichten, om steun te vragen of te geven.

En het mooiste moment om dit te doen, is Kerstmis, wanneer, zoals John Lennon zei, er weer een jaar voorbij is, en een nieuw jaar begint, en we ons afvragen wat we eigenlijk hebben gedaan. We maken de balans op, zoals gebruikelijk aan het eind van een jaar: wat heb ik gegeven, en wat ontvangen, hoe staat de inventaris ervoor, welke zijn de tekorten?

En we halen inspiratie uit dit mooie, warme feest van licht en een nieuw begin.
Hoop doet leven, maar ook: leven geeft hoop.

Zoals paus Franciscus het heeft gezegd: wees niet bang van goedheid, en zelfs tederheid.
Ik wens u goedheid, en tederheid.
Friezenkerk Rome
c/c Chiesa dei SS.Michele e Magno
Borgo Santo Spirito 21/41
00193 Roma - Italia
Fax +39 178 226 3757

Financiƫle bereikbaarheid
Bic BPCVIT2S
IBAN IT37G0521603225000000000993
(9 nullen achter elkaar!)
t.n.v. Stichting Willibrordcentrum
Bank: Credito Valtellinese (Artigiano)