December 2015

Verslag Kirsten Kristiansen

KERSTSAMENZANG 2015

Elk jaar is het weer spannend hoe alles wat voorbereid wordt voor de kerstsamenzang in elkaar zal passen: de samenzang, de koorzang, de muzikale begeleiding, de kinderzang, de toespraken en voordrachten… Achter de schermen wordt druk vergaderd en geoefend, boodschappen worden ingeslagen, de kerk wordt versierd en opeens… is het zover!

Een uur van tevoren op de generale repetitie leek alles nog één chaos: koorleden die oefenen zonder dirigent, kinderen die boven speculaasjes eten terwijl hun liedjes beneden eigenlijk dringend gerepeteerd moeten worden… maar als het moment daar is blijken alle inspanningen niet voor niets te zijn geweest. Na het welkomstwoord van voorzitter Claudia de Regt, wordt het openingslied krachtig ingezet en vormen muziek en zang één onstuimig geheel! De adventskaarsen worden aangestoken, het kerstverhaal wordt voorgelezen, het Kindje wordt in de kribbe gelegd… ondanks, maar misschien ook juist dankzij, de huiselijke en gezellige sfeer ontbreekt het toch zeker niet aan oprecht stilstaan bij waar het om gaat. Op een gegeven moment brengen de kinderen op verrassende wijze hun liedjes ten gehore: niet alleen zingen ze voortreffelijk in de microfoon, maar laten ook hun instrumentjes buitengewoon goed klinken. De mensen worden ontroerd en vermaakt! Eén van de kleinsten dirigeert op de achtergrond al springend het orkestje waarin zijn moeder de altviool speelt. Een daverend applaus bekroont hun optreden en dan keert de rust weder wanneer ambassadeur bij het Quirinaal Z. Exc. Joep Wijnands mooi en duidelijk spreekt over vrede op aarde. Hierna vult de suggestieve melodie van What Child is This? de kerk en wordt De nacht loopt teneinde als gedicht voorgedragen. Al deze onderdelen worden afgewisseld door koor- en samenzang, vaak begeleid door het speciaal voor deze gelegenheid samengestelde orkestje, soms door alleen het orgel of dwarsfluit. Eén lied wordt helemaal a cappella gezongen. De meerstemmige zang van het koor klinkt uitzonderlijk goed. Stille Nacht vormt zoals elk jaar een hoogtepunt. Aan het einde neemt rector Tiemen Brouwer het woord en nodigt iedereen uit voor het feestelijk samenzijn in de Titus Brandsma-zaal. Daar genieten we na onder het genot van glühwein, warme chocolademelk en kerststol; een fantastische afsluiting van een schitterende avond. Veel dank aan iedereen die er was!

(KK)