29 april 2013 - Het Beek en Donks Gemengd Koor in Friezenkerk

Beek en Donks gemengd koor 2

BEEK EN DONKS GEMENGD KOOR

Foto Gemengd Koor Beek en Donk800
Afgelopen maandag 29 april vond er een prachtig concert plaats in de Friezenkerk bij het Vaticaan. Het Beek en Donks gemengd koor trad op in het hart van Rome, slechts enkele meters van het beroemde Sint Pietersplein.

ANDIAMO! Services heeft geholpen dit evenement te organiseren. Hun directeur, Filomena Uffing is al geruime tijd enthousiast cultureel ambassadeur van de kerk. De non-profit afdeling van het bedrijf, ANDIAMO! Kunst&Bedrijf, was verantwoordelijk voor het concert.

De Friezenkerk was het perfecte decor voor dit concert, dat net voor de laatste Koninginnedag werd gegeven.

Het Beek en Donks gemengd koor komt uit het zuiden van Nederland en bestaat uit ongeveer 60 zangers en zangeressen. Ze waren erg enthousiast over dit concert en hebben er van genoten, net als het publiek!

Na een laatste repetitie was het koor klaar om op te treden rond 18:00 uur. Er werd muziek van onder andere Mozart en Bach gezongen. Dirigent Fred Vonk zorgde dat de liederen perfect werden gezongen, en organist Gabriele Terrone speelde tussendoor nog een prachtige orgelsolo. De muziek klonk prachtig op deze locatie!

ANDIAMO! is er trots op dat wij bij dit concert hebben mogen helpen, en nodigt ook andere koren uit om in deze prachtige kerk te komen zingen! We kunnen alles regelen van het transport tot de promotie. Neem contact op met ANDIAMO! Kunst&Bedrijf (art@andiamo-services.com) en treedt ook op in deze prachtige kerk, die zo dichtbij de Sint Pietersbasiliek ligt!

Programma:

Locus Iste (a capella) – A Bruckner
Kyrie – Gloria – W A Mozart
Sanctus (zonder Benedictus) – W A Mozart
Agnus Dei – W A Mozart
Ace verum – W A Mozart
Wohl mir – J S Bach
O quam amabilis (1 couplet, a capella) – J. van Amelsvoort
Steal away ( a capella) – arr. Renden
Veni Jesu – L Cherubini
Ave Maria (a capella) – J. Arcadelt

Orgelsolo – Gabriele Terrone

Cantique de Jean Racine – G. Fauré
Ambrosiaanse Lofzang – E. Gebhardt
O Signore dal terro natio – G. Verdi
Sanctus ( a capella) – F. Schubert
A Clare Benediction – John Rutter
Irish blessing – Bob Chilcott
O bone jesu ( a capella) – Ingegneri
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Hier wat informatie over het koor:

Het Beek en Donks Gemengd Koor is opgericht op 1 oktober 1950

Het koor heeft -op volle sterkte circa 59 -zingende- leden, verdeeld over de 4 stempartijen: sopranen, alten, tenoren, bassen.

Dirigent is de heer Fred Vonk. Sinds de oprichting is de heer Vonk de vijfde dirigent van het koor. Aan de piano wordt het koor begeleid door mevrouw Jeannette Seijkens.

Jaarlijks organiseert het koor een korenfestival van beperkte omvang, waaraan steeds kwalitatief goede koren deelnemen.

Ook buiten de landsgrenzen heeft het koor optredens verzorgd.

In het jubileumjaar 2000 is van 31 mei 2000 tot en met 6 juni 2000 een concertreis gemaakt naar Jaworze in Polen, waar is opgetreden tijdens een zogenaamde “Holland-dag” in het plaatselijke amfitheater. Een optreden is eveneens verzorgd in de concertzaal in Bielsko-Biala.

In 2003 werd er een zeer geslaagde concertreis naar Barcelona georganiseerd. Op zondag 19 oktober werd een mis gezongen in de Kathedraal van Sancte Eulalia. Verder is er een geweldig optreden verzorgd in de abdij van Montserrat van de Zwarte Madonna.

Hoewel het merendeel van de leden van het koor muzikaal niet professioneel is geschoold, is het koor -mede onder de bezielende leiding van de dirigent en met begeleiding van de voortreffelijke pianiste- in staat steeds een voortreffelijke prestatie neer te zetten.

Het koor kent geen ballotage, maar is voor ieder die wil en enigszins kan zingen, toegankelijk. Wel wordt na een kennismakingsperiode een stemtest verlangd.

Het koor repeteert elke dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de Rabozaal van het Ontmoetingscentrum aan de Otterweg. De repetities zijn vrij toegankelijk, zodat u rustig een keer kunt komen luisteren. Wellicht is dit een hobby die ook bij u past.

Het repertoire dat het koor zingt varieert van klassieke componisten zoals Brahms, Haydn, Palestrina, Verdi en Mozart tot modern zoals Andriessen, Badings, John Denver en Freddie Mercury.

Zoals u ziet voor elk wat wils

Lieshout, 15 maart 2013
C. Dekker, secretaris.