26 juli 2013 - MEDIA UPDATE - Concert Voces Capituli

Logo Adinamo

Rome, 17 Juli 2013


Voces Capituli viert 10-jarig bestaan in Rome

Rome verwelkomt op vrijdag 26 juli het Belgische kathedraalkoor Voces Capituli. Dit mannelijke koor uit Antwerpen viert hun 10-jarig bestaan met een optreden in de Friezenkerk, dat zich op slechts een steenworp afstand van het Sint Pietersplein bevindt. Het concert begint om 18:00 en de entree is gratis.

Voces Capituli is ontstaan binnen de groep mannen-stemmen van het Antwerps kathedraalkoor. In 2003 kwamen een aantal van die (voormalige) mannenstemmen bij elkaar om een huwelijksmis op te luisteren. Dat beviel hen zo dat ze een nieuw ensemble vormden : Voces Capituli. Dirk Maes, voormalig koorassistent bij het Antwerps kathedraalkoor, was bereid de artistieke leiding op zich te nemen. Voces Capituli is een vocaal ensemble, bestaande uit tenoren en bassen, en concentreert zich op de uitvoering van sacrale muziek zowel in de liturgie als in een concert. Ondertussen zingen ze, in wisselende bezetting, al 10 jaar samen. Zich profileren doen ze door de originele programmatie van oude en nieuwe muziek te combineren met hoogstaande uitvoeringen.

Voces Capituli gaat regelmatig naar het buitenland. Zo namen ze o.a. deel aan Pueri Cantores-congressen in Keulen (2004), Krakau (2007) en Stockholm (2009) en zongen ze o.a. in Saint Sulpice te Parijs (2006), de Kathedraal van Salzburg (2010) en de Notre Dame van Reims (2012). Hun 10-jarig lustrum wilden ze vieren met een speciale concertreis. Eerst gaan ze naar Sankt Gallen (Zwitserland), daarna reizen ze via Firenze naar Rome. In Rome hebben ze enkele missen en concerten (o.a. in Sant’Andrea della Valle, Sant’Ignazio, Santa Maria del Popolo en de kerk der Friezen).

De Friezenkerk (Friezenkerk.nl ) is een prachtige kerk, slechts meters van het beroemde Sint Pietersplein af. Het is gebouwd op de plek waar apostel Petrus werd gekruisigd en ligt verborgen achter de huizen van de Borgo Santo Spirito. Al jaren worden hier Nederlandse diensten gehouden en al vele Nederlandse koren hebben hier een geweldig concert gegeven. Als u een musicus bent of deel uitmaakt van een koor, en u zou ook graag in deze kerk op willen treden, neem dan contact op met ANDIAMO! Kunst & Bedrijf (art@andiamo-services.com ).

ANDIAMO! Art & Business

ANDIAMO! Kunst & Bedrijf heeft dit concert mede mogelijk gemaakt. Op een non-profit basis helpt het artiesten met optredens organiseren in onder andere de Friezenkerk. Directeur Filomena Uffing is sinds 2012 officieel de Cultureel Ambassadeur van de kerk.

www.andiamo-services.com
uffing@andiamo-services.com

Voces Capituli groepsfoto640
De kathedraal van Antwerpen is steeds vruchtbare bodem geweest voor muzikaal talent. Lang geleden waren dat bijvoorbeeld Johannes Ockeghem (als koorknaap) of kapelmeester/componist Joseph-Hector Fiocco, recenter de groep Voice Male of Björn Schmelzer (oprichter van graindelavoix). Net zoals Voice Male, ontstond Voces Capituli binnen de groep mannenstemmen van het Antwerps kathedraalkoor. In 2003 kwamen een aantal van die (voormalige) mannenstemmen bij elkaar om een huwelijksmis op te luisteren. Dat beviel hen zo dat ze een nieuw ensemble vormden: Voces Capituli. Dirk Maes, voormalig koorassistent bij het Antwerps kathedraalkoor, was bereid de artistieke leiding op zich te nemen. Voces Capituli is een vocaal ensemble, bestaande uit tenoren en bassen, en concentreert zich op de uitvoering van sacrale muziek zowel in de liturgie als in een concert. Ondertussen zingen ze, in wisselende bezetting, al 10 jaar samen. Zich profileren doen ze door de originele programmatie van oude en nieuwe muziek te combineren met hoogstaande uitvoeringen.

Het repertoire van Voces Capituli is voornamelijk gericht op het opluisteren van de liturgie. Zo zingen ze elke zon- en feestdag in diverse kerken in Antwerpen. Hun concertprogramma’s zijn dan ook vaak afgeleid van liturgische thema’s. In de kerk der Friezen stellen zij het programma ‘Ex vitae Domini nostri Jesu Christe’ of ‘Uit het leven van onze Heer Jezus Christus’ voor. Het is een muzikale wandeling door het leven van Jezus Christus aan de hand van kerkelijke hoogdagen. Ook deze keer bestaat het programma uit een combinatie van polyfone en hedendaagse koormuziek. Bij de oude muziek mogen natuurlijk de grote namen als G.P. da Palestrina, O. Lassus, en T.L. de Victoria niet ontbreken maar ook onbekendere componisten als T. Tallis en J. Gallus worden gezongen. Een uitzondering niet te na gesproken is alle hedendaagse muziek gecomponeerd door nu nog levende componisten. Die éne uitzondering, het 7-stemmige Ave Maria van Fr. Biebl, vonden ze te indrukwekkend om niet te brengen. Bij de hedendaagse muziek zijn verder ook enkele componisten het vermelden waard. Zo zingen ze bijvoorbeeld werk van 2 vrouwelijke componisten nl. Stefanie Martin en Joanne Rexroat. Contacten met bijzondere ‘muziek’-kerken leveren ook prachtige composities op. Ze zingen bijvoorbeeld werk van S. Van Steenberge, kapelmeester van de kathedraal van Antwerpen en S. Stella, titularis-organist van de SS. Annunziata in Florence.

Voces Capituli gaat regelmatig naar het buitenland. Zo namen ze o.a. deel aan Pueri Cantores-congressen in Keulen (2004), Krakau (2007) en Stockholm (2009) en zongen ze o.a. in Saint Sulpice te Parijs (2006), de Kathedraal van Salzburg (2010) en de Notre Dame van Reims (2012). Hun 10-jarig lustrum wilden ze vieren met een speciale concertreis. Aangezien de sacrale muziek nog steeds het zwaartepunt van hun programma is, leek het logisch om Rome als bestemming te kiezen. Eerst gaan ze naar Sankt Gallen (Zwitserland) waar ze de mis zingen in de kathedrale basiliek. Daarna reizen ze via Firenze naar Rome. In Rome hebben ze enkele H. Missen en concerten (o.a. in Sant’Andrea della Valle, Sant’Ignazio, Santa Maria del Popolo en de kerk der Friezen). Via Milaan keren ze daarna huiswaarts.

Programma concert Vrijdag 26 juli, 18:00 uur.
In de HH. Michael & Magnus
De kerk van de Friezen te Rome

‘Ex vitae Domini nostri Jesu Christe’

Annuntiatione Domini:

Ave Maria
Angelus Domini
J. Mäntyjärvi (°1963)
Fr. Biebl (1906 – 2001)

Nativitate Domini :

Hodie apparuit
Omnis mundus iocundetur
O. Lassus (1532 – 1592)
arr. H. Rechberger (°1947)

Presentatione Domini :

Lift up your heads
Nunc dimittis
J. Rexroat (°1970)
D. Mason (°1929)

Dominica in Palmis de Passione Domini :

Christus factus est
Pueri Hebreaorum
E. G. Oliden (1897-1988)
G. P. da Palestrina (1525 – 1594)

Cena Domini :

O sacrum convivium
Ubi caritas et amor
T.L. de Victoria (1549 – 1611)
arr. Ch. Thatcher (°1954)

Passione Domini :

Christus factus est
Stabat mater
G.M. Asola (1560 – 1609)
G. Tartini (1692 – 1770)

Vigiliam Paschalem in Nocte Santa :

Alleluia
Gelobt sei Gott
St. Martin (°1951)
M. Vulpius (1570 – 1615)

Resurrectione Domini :

Haec dies
Surrexit Pastor bonus
S. Stella (°1981)
P. Vinci (1525 – 1584)

Ascensione Domini :

Psallite Domino
If ye love me
S. Van Steenberge (°1974)
T. Tallis (1505 – 1585)

Pentecostes :

Veni creator spiritus
Confirma hoc
T. Colgan (°1951)
J. Gallus (1550 – 1591)