23 december - Er is een Kindje geboren op aard

Zo begint een traditioneel kerstlied. Dagelijks worden er kinderen geboren. In vele landen moeten deze kinderen direct vechten tegen ziektes. Velen krijgen meteen te maken met hongersnood. Ook in de westerse wereld gaat het niet vanzelf goed met pasgeboren kinderen. Kinderen komen altijd in een wereld die onvolkomen is. In medisch, economisch en in sociaal opzicht. Er zijn veel moeders die alleen voor hun kind moeten zorgen. Armoede ligt dan op de loer. Armoede stelt altijd achter. Je kunt niet mee in het normale patroon. Er is minder. Soms moeten ouders er moeite voor doen om de handicap van hun kind te accepteren. Het wonder, dat de geboorte van een kind is, is dan vlug gebroken.

En toch… ieder kind dat ter wereld komt kan God dichtbij brengen. Het leven van een kind, de kracht om te overleven, de nood aan liefde, de bron van liefde dat een kind is, de hoop van een kind… het komt niet van ons. Het komt, waar vandaan? Wij kijken met grote ogen. Wij worden stil. Er is een kind geboren. Kansen voor een nieuwe wereld. Wat zal er worden van dit kind? Die vraag stellen zich ouders.

Het kind in de kribbe in Bethlehem leert ons ten minste twee zaken. Het gaat er niet om dat ouders weelde kunnen geven, maar het gaat er om of er liefde, geloof en hoop is. Maria en Jozef waren God nabije mensen. Liefde, geloof en hoop zijn revolutionaire krachten die een nieuwe aarde en een nieuwe hemel kunnen brengen. Dat leert ons het Kind in de kribbe. Vervolgens was het Kind in de kribbe meteen wereldburger. De armen, de herders, en de rijken en geleerden, de drie Koningen, omgaven hem. De nieuwe wereld dient universeel te zijn. Het Kind in de kribbe is er voor allen. Voor iedereen is hij een weg naar vrede, een weg naar een wereld waar God het eerste en laatste Woord heeft. Dat Woord is vlees geworden. Ons is een Kind geboren.
Zalig Kerstfeest.
Friezenkerk Rome
c/c Chiesa dei SS.Michele e Magno
Borgo Santo Spirito 21/41
00193 Roma - Italia
Fax +39 178 226 3757

Financiële bereikbaarheid
Bic BPCVIT2S
IBAN IT37G0521603225000000000993
(9 nullen achter elkaar!)
t.n.v. Stichting Willibrordcentrum
Bank: Credito Valtellinese (Artigiano)