21 oktober - Huwelijk IV

Huwelijk IV

Een zilveren huwelijksfeest

In mijn herinnering zijn huwelijksjubilea vaak heel rijke feesten. Je merkt hoeveel man en vrouw voor elkaar betekenen. Door alle bewegingen van het leven heen, met tegenslag en pijn, zijn en blijven ze voor elkaar alles. Hun gezin is hun trots. Alles hebben ze ervoor gedaan, alles hebben ze erin geïnvesteerd. Onbetaalbaar zijn vaders en moeders voor de Kerk en voor de samenleving. Zij leggen stevige fundamenten voor de toekomst van de Kerk en de samenleving. Gezinnen zijn een baken van hoop, een teken van heil en getuigen ervan waartoe volwassen liefde leidt. Zij laten zien wat de Kerk moet zijn. Dit zie je bij zo’n jubilea aan de inbreng van de kinderen. Zij laten zien dat liefde altijd leidt tot wederkerigheid. De kinderen uiten hun dankbaarheid naar hun ouders. Zij geven te verstaan trots op hen te zijn. Zij laten daarmee zien dat ook zij volwassen worden in hun liefde. Het belangrijkste wat hun ouders hen hebben mogen geven, dat geven de kinderen bij zo’n feest terug aan hun ouders. De liefde is de grootste deugd. Paulus spreekt over de drie goddelijke deugden, over het geloof, over de hoop en over de liefde. De liefde is de grootste. Een geslaagd leven in de liefde is daarvan een getuigenis.