14 oktober - Huwelijk III

Het huwelijk vandaag de dag

Het is niet goed vandaag de dag alleen maar door de bril van de leer van de Kerk naar het huwelijk, naar mensen te kijken. We leven nu eenmaal in een tijd dat er op dit terrein zich veel beweegt. Willen we nog met de realiteit van het leven verbonden blijven zullen we ook moeten kijken naar hen die samenwonen, naar hen die gescheiden zijn en opnieuw met iemand zijn gaan samenwonen, naar samenlevingsvormen totaal buiten het huwelijk om. Mensen van de Kerk moeten daaraan wennen. Zij kunnen en willen vaak de beginselen van de Kerk niet los laten. Anderzijds is het voor hen ook ondoenbaar op iedere situatie een eindoordeel te hebben of te willen hebben. Het leven is zo ingewikkeld, de situaties zijn zo verschillend. Vaak begin je in gesprekken met mensen het liefste met luisteren, wil je proberen iets te begrijpen. Te vlug spreken kan veel kapot maken. Terwijl mensen ernaar verlangen er te mogen zijn met al hun gebrokenheid en met al hun beperkingen zou het niet goed zijn hen af te stoten, oordelen te vellen. Neen, tijd nemen. Er met je hart bij zijn. De pijn meedragen. Dit gekoppeld aan geloven in genezing, in gezondmaking, in groeien naar zuiverheid. Een mens heeft recht op gelukkig te kunnen zijn. Christendom is een godsdienst die gekenmerkt wordt door verlossing. Vrij gemaakt worden van wat niet goed was om de weg naar de hemel te kunnen gaan. Niet alleen, maar samen, in dienst van de samenleving en van de Kerk.