30 september - Het sacrament van het huwelijk

Verliefd

Het is een geweldige ervaring voor jonge mensen om voor het eerst verliefd te zijn. Alles is ineens anders. De natuur is mooier. Zij lacht je toe. Het lijkt of je in de hemel bent. De mensen om je heen ervaar je als Gods engelen om je heen. Nog nooit eerder heb je ze gezien zoals je ze nu mag zien. Je eigen leven verliest in een klap het gewicht dat soms op je drukt. In de ontmoeting van die ene andere persoon krijg je vleugels, alles is licht, alles krijgt kleur, alles heeft ineens zin en betekenis. Jouw leven, jullie leven is door het verliefd zijn op elkaar een grote belofte. Wat een geschenk. Wat een rijkdom. Alles lijk je ook aan te kunnen. Je geeft elkaar het geluk, je brengt elkaar naar de sterren. De taal die je gebruikt is ineens anders. Je zegt meer dan dat je zegt. Je ziet meer dan dat je ziet. Een hart dat geraakt is door een ander hart met het vuur van de liefde is misschien wel de grootste revolutie. Muziek, kunst en poëzie geven er uitdrukking aan. Daar blijf je naar kijken, daar blijf je naar luisteren en blijf je van lezen. Je krijgt er nooit genoeg van.

Zo heeft God de mens geschapen. Als man en vrouw. Om met elkaar te leven. Om vader en moeder te verlaten en samen een te worden. Om elkaar helemaal te vertrouwen. Om in elkaar je toekomst te vinden. Om gezegend te worden met telkens nieuw leven. Kinderen. Kleinkinderen. Het huwelijk noemt de Kerk een sacrament. Een teken dat heil en geluk laat zien en het ook bewerkt, het geeft. Levengevend leven. Niet alleen door kinderen te krijgen, maar ook door vanuit je meest intieme levensbron je bijdrage te geven aan Kerk en wereld. Een sacrament in dienst van de grote mensengemeenschap die op weg is naar een leven ondergedompeld in liefde..