24 juni 2018 - Het taboe van de zonden II

Het taboe van zonden II

De macht van de zonden is in onze wereld groot. Mag ik proberen om er op een makkelijke manier inzicht in te geven. In Brabant zeggen wij heel gemakkelijk als iets minder goed gegaan is: het is toch sunt. Met ‘sunt’ (dat het woord zonden in zich draagt) bedoelen we dan het is toch jammer. Zo had het niet gemoeten. Het had beter gekund. Telkens als we dit zeggen hebben we te doen met de macht van het kwaad. Steviger zien we die macht van het kwaad als we in de avond naar het journaal kijken. Het kwaad kan huizen in personen, maar ook in de  afzonderlijke lichamen van de samenleving en van de Kerk. Misschien heeft het kwaad het meeste macht in allerlei vormen van verslaving. Hier gaat het kwaad werken als een boemerang. Het wordt steeds erger. Mensen die daarmee te kampen hebben verdienen hulp.

Er is een uitweg. We hoeven niet te denken dat mensen totaal onvrij gemaakt zijn in hun familie, door hun opgelopen trauma’s, door de structuren in de samenleving. Altijd blijft er voor iedere mens nog ruimte om een andere weg te gaan. Het eerste zal zijn oog hebben voor de gegroeide situatie. Dan zal het geloof een verandering tot stand moeten komen. Hierop volgt een afkeren van het kwaad. Daarop volgt de lange weg van het ontwikkelen van de gewoonte om te kiezen voor het goede. Dit is makkelijker te realiseren wanneer men thuis is in een gemeenschap die samen de weg wil gaan van het kiezen voor het doen van het goede. De Kerk wil zo’n gemeenschap zijn en zij put kracht uit de sacramenten. Zo ook uit het sacrament van verzoening.

Friezenkerk Rome
c/c Chiesa dei SS.Michele e Magno
Borgo Santo Spirito 21/41
00193 Roma - Italia
Fax +39 178 226 3757

Financiële bereikbaarheid
Bic BPCVIT2S
IBAN IT37G0521603225000000000993
(9 nullen achter elkaar!)
t.n.v. Stichting Willibrordcentrum
Bank: Credito Valtellinese (Artigiano)