26 februari 2018 - Stilte IX - Monnik

Monnik

Toen ik priester werd in 1979 trad een vriend van mij in bij de trappisten. Enkele jaren later zou hij kartuizer worden. Tot ik bisschop werd bezocht ik hem ieder jaar. Kartuizers leven in hun kluis in de stilte. Enkele malen per week spreken ze met elkaar. In de stilte bij een hout gestookt kacheltje. Dat domineert hun leven. Dit om tot God te komen. Leven in afwachting. Biddend en studerend. Ook natuurlijk taken voor de kloostergemeenschap. Zij hebben een nachtofficie. Tegen twaalf uur staan ze op en gaan dan naar de kerk. Ze zingen psalmen en luisteren naar lezingen. Intens leven zij het liturgisch jaar. De advent met kerstmis. De vasten en Pasen. Hun feesten zijn niet uitbundig. Nog meer stil om in het geheim door te dringen. Mijn bezoeken laten diepe herinneringen na. Monniken zijn zoekers naar God en de stilte is hun weg. Voor mij is het een grote genade zo’n vriendschap te hebben. Wel is er afstand gekomen. Sinds ik bisschop ben leeft hij in een kartuizerij in de Verenigde Staten. Bezoeken lukt me niet meer. Maar het leven in de stilte dat ik voor een stukje van hem heb geleerd heeft ons tot elkaar gebracht. Vooral in onze correspondentie. De afstand, de zee van de stilte, werd een instrument om tot het schrijven van brieven te komen. Dit is niet meer alledaags, maar het is wel een heel rijke vorm van communiceren. Er zijn jaren dat de brieven kort blijven en minder diep gaan. Maar er zijn ook rijke vitale tijden. Een monnik kennen is voor mij een hulp geweest om een Godszoeker te zijn en te blijven. Niet op te gaan in het leven van de wereld, in het leven van de kerkpolitiek. In Rome heb ik soms het gevoel een stadsmonnik te zijn. Mijn gebedsleven heeft een belangrijke plaats. Andere behoeften heb ik weinig. Ik weet me rijk met mijn werk in de Friezenkerk en met mijn wonen dichtbij Petrus en Paulus. Tegelijk geniet ik ten volle van het goede dat het leven te bieden heeft. Ik ben geen monnik. Maar de rust en de stilte heb ik nodig, dat doet mij sterk staan in het leven.
Friezenkerk Rome
c/c Chiesa dei SS.Michele e Magno
Borgo Santo Spirito 21/41
00193 Roma - Italia
Fax +39 178 226 3757

Financiële bereikbaarheid
Bic BPCVIT2S
IBAN IT37G0521603225000000000993
(9 nullen achter elkaar!)
t.n.v. Stichting Willibrordcentrum
Bank: Credito Valtellinese (Artigiano)