5 februari 2018 - Stilte VI - Stilte in de liturgie

Stilte in de Liturgie.

Vaak maak je mee dat in de liturgie snel gelezen wordt. Dit heeft te maken met nerveus zijn om in het openbaar te lezen. Als men vlug leest komen de woorden niet uit het hart, maar uit de mond. Soms speur je de ademnood. Voor rustig te ademen durft men geen tijd te nemen. Het kan ook andere oorzaken hebben wanneer men vlug leest in de liturgie. Men is zich onvoldoende bewust dat men een boodschap mag brengen. Dat deze boodschap pas dan zijn hoorder bereikt als die boodschap met overtuiging gebracht wordt. Je moet er ook letterlijk achter staan. De taal in de liturgie moet gedragen worden door de overtuiging. Tegelijk is religieuze taal altijd meer dan een platte mededeling. Het is soms ook een taal die een geestelijke werkelijkheid oproept. Tussen de regels mag je soms verstaan dat God in de geschiedenis die verhaald wordt mede een rol heeft. Het lezen in de liturgie is niet makkelijk. Het mag geen toneel zijn en het mag de taal niet vlak maken. Stilte en rust zijn hierbij belangrijk. Eveneens inhoudelijke kennis. De context waarin gelezen wordt heeft zijn invloed op het verstaan. In de H. Mis moet een juiste balans zijn in bewegen, spreken, handelen en stilte. Het een moet het ander ondersteunen. Zonder stilte is een Eucharistieviering in feite niet denkbaar. Spreken heeft te maken met stilte en verstaan heeft te maken met stilte. Woorden komen vanuit een diepe stilte tot leven en worden in stilte opgenomen in het hart. In de liturgie gaat het om de ontmoeting tussen God en mens. Stilte is daarbij wezenlijk. De stilte kan woorden van leven geven en de stilte doet woorden vruchten dragen.
Friezenkerk Rome
c/c Chiesa dei SS.Michele e Magno
Borgo Santo Spirito 21/41
00193 Roma - Italia
Fax +39 178 226 3757

Financiƫle bereikbaarheid
Bic BPCVIT2S
IBAN IT37G0521603225000000000993
(9 nullen achter elkaar!)
t.n.v. Stichting Willibrordcentrum
Bank: Credito Valtellinese (Artigiano)