22 januari 2018 - Stilte IV - Roeping tot stilte en tot alleen zijn

Roeping tot stilte en tot alleen zijn.

Er zijn mensen die het diepe besef hebben dat God hen roept tot een leven in de stilte en in het alleen zijn. Dit gegeven stuit vele mensen tegen de borst. God heeft ons als man en vrouw geschapen en het is niet goed dat een mens alleen is. Dit is normaal ook zo. Maar er zijn bijzondere roepingen. Kluizenaars zonderen zich af en zoeken de stilte. Zij doen dat niet voor zichzelf, maar om in de Kerk voor de mensen in de wereld een teken te stellen. Zij getuigen van ongehoorde dingen. Gods liefde is genoeg. God is er voor u. In de kerkgeschiedenis zien we dat vele mannen en vrouwen een tijd in eenzaamheid en stilte leven om daarna een groot sociaal engagement te tonen.

Wat voor een weg zijn deze mannen, deze vrouwen gegaan? Alleen leven in stilte is een confrontatie aangaan met jezelf. Al het verborgene wat in je leeft komt naar boven. Het mooie, maar ook het minder mooie. Niets kun je verbergen, niets kun je ontkennen. Zij zien onder ogen dat zij zonde en dood in zich mee dragen en tegelijk een groot verlangen naar heelheid en naar leven. Zij zien de stilte en het alleen zijn als een weg van genezing. De H. Bruno, de stichter van de kartuizers, zegt: ik blijf in de stilte, in de eenzaamheid totdat ik genezen ben van de onverdraagbare dubbelheid die ik in me heb. Hij wilde op de aarde de hemel bereiken om zelf vrede te hebben, maar vooral om aan zijn medemensen een begaanbare weg te wijzen naar gelukkig en vol leven.

Ook in onze tijd zijn er veel mensen die een grote spanning in hun leven met zich meedragen. Het zou voor hen een zegen zijn wanneer ze naar een monnik zouden kunnen gaan die hen begrijpt, die hen accepteert, waarmee zij de weg zouden kunnen gaan naar genezing. De monnik ging zijn leven alleen om staande te kunnen blijven in de ontmoeting met de mens die schier onoverbrugbare kloven moet overbruggen. Hij vindt niets vreemd. In onze cultuur moet alles goed gaan en moet het leuk zijn. Ja, en wat dan met al die mensen die in hun leven veel op te lossen hebben. Schrijven we die af?
Friezenkerk Rome
c/c Chiesa dei SS.Michele e Magno
Borgo Santo Spirito 21/41
00193 Roma - Italia
Fax +39 178 226 3757

Financiƫle bereikbaarheid
Bic BPCVIT2S
IBAN IT37G0521603225000000000993
(9 nullen achter elkaar!)
t.n.v. Stichting Willibrordcentrum
Bank: Credito Valtellinese (Artigiano)