8 januari 2018 - Stilte II - Geen vlucht uit de realiteit van het leven

Geen vlucht uit de realiteit van het leven.

Bewust per dag een kwartier stil zijn is in onze tijd bijzonder. Een goede houding aannemen, rechtop gaan zitten en rustig en regelmatig ademen. Ondertussen alle gedachten die in je opkomen in wolkjes voorbij laten trekken. Je blijft je concentreren op het stil zijn. Het is een oefening die helpt gezond te leven. Je kunt hierdoor je concentratie verhogen en daardoor doe je de dingen die je doet beter. Het is ook een oefening die je gebed kan ondersteunen. Je gaat je openstellen voor de grootsheid van het leven, voor God. Ook je samenleven met mensen zal makkelijker zijn. Je zult minder vlug oordelen. De ander meer ruimte geven. Begrip opbrengen voor andere meningen.

Dus mensen die mediteren, die een deel van de dag wijden aan gebed, aan stilte, dat zijn geen mensen die de werkelijkheid van het leven ontvluchten, maar die er juist dieper in willen doordringen. Hun staan in de wereld is anders dan dat van vele mensen die rusteloos achter succes aan jagen. Zij nemen door de tijd heen andere waarden aan en zij nemen ook andere verantwoordelijkheden op zich. Zij gaan zich geleidelijk meer onderscheiden. Weten wat ze willen, wat ze doen. Kunnen God en hun medemensen toelaten in hun leven. Juist in hun anders zijn.

Bij het stil zijn, het recht zitten, het rustig ademen dienen ons echter geen doelen voor ogen te staan. We zijn stil om stil te zijn. Het is een waarde op zich. Het is een weg, om juist niet al te doelgericht te leven, maar om open te staan voor wat God en de anderen van je willen. De weg van de stilte is eveneens een weg van het loslaten. Het is een weg naar vrijheid, naar een vrijheid die nog sterker dan ooit gekoppeld zal zijn aan verantwoordelijkheid. De stilte staat in tegenstelling tot doelgerichtheid en de stilte maakt niet los van het leven, maar verdiept het leven.
Friezenkerk Rome
c/c Chiesa dei SS.Michele e Magno
Borgo Santo Spirito 21/41
00193 Roma - Italia
Fax +39 178 226 3757

Financiƫle bereikbaarheid
Bic BPCVIT2S
IBAN IT37G0521603225000000000993
(9 nullen achter elkaar!)
t.n.v. Stichting Willibrordcentrum
Bank: Credito Valtellinese (Artigiano)