1 januari 2018 - Stilte - Ook de stilte is een taal

Ook de stilte is een taal

U en ik wij leven in een wereld, in een tijd die overvol is van allerlei vormen van taal. De taal van het straatwerker. Het geluid van signalen die op elk moment onze aandacht vragen. De taal van de reclame die ons omspoelt. De taal van mensen die veelal opgejaagd zijn door een te veel aan impulsen. De taal van de media die tot in iedere plaats van onze privévertrekken doordringen. We zijn altijd omspoeld door geluid, door activiteiten.

Er is ook de taal van de stilte. Die taal vraagt evenals alle andere talen oefening om die te kunnen verstaan. Het is al een kunst op zich zelf stil te kunnen zijn. Niet iedereen kan meteen de stilte verdragen. Bewust stil zijn doet iets met ons. Veel, te veel, kan ons voor ogen komen. We merken dat onze geest overvol is. Alles wat we gehoord en gezien hebben en wat we niet echt verwerkt hebben komt in de stilte naar ons toe. De stilte kan angstwekkend zijn. Als dit zo is blijkt dat we de stilte nodig hebben. Onder de druk van het onafgebroken luisteren naar alle talen, naar veel geluid, raken we op dat punt overspannen. We kunnen dan de stilte niet aan.

De stilte is nodig om het hele leven te leren kennen en om het leven in heel zijn rijkdom te leven. Door stil te zijn leer je stil te zijn. Alles wat in je opkomt laat je als wolken voorbij trekken. Ga er niet op in. Stil zijn is je doel. Dat wil je leren. Neem er een moment op de dag voor. Het hoeft niet lang te zijn. Op die manier ga je op weg naar een nieuw levensgebied. Het is mooi. Wil er niets mee bereiken. Stil zijn zonder meer. Alles wat de stilte verstoort in wolkjes voorbij laten gaan. Het geen aandacht geven. Het ook niet tegenhouden. Voorbij laten trekken…
De komende week meer.
Friezenkerk Rome
c/c Chiesa dei SS.Michele e Magno
Borgo Santo Spirito 21/41
00193 Roma - Italia
Fax +39 178 226 3757

Financiële bereikbaarheid
Bic BPCVIT2S
IBAN IT37G0521603225000000000993
(9 nullen achter elkaar!)
t.n.v. Stichting Willibrordcentrum
Bank: Credito Valtellinese (Artigiano)