Verslag Bedevaart 6 mei 2017

Bedevaart naar de basiliek van Santa Maria Maggiore op 6 mei 2017

“Een bedevaart hoeft niet alleen maar zwaar te zijn, maar mag ook gezellig zijn..”

Met deze woorden spreekt rector bisschop Hurkmans ons toe voordat we onze tocht beginnen.
Deze staat in het kader van Samen op Weg en vindt plaats in de maand mei, die van oudsher ook Mariamaand genoemd wordt…

Het beginpunt is bij de basiliek van de St. Jan van Lateranen waar we even binnengaan voor een inleidend woord, het zegenen van de rozenkransen en het eerste stukje gebed.
img001
img002
img003
Eenmaal weer buiten, staan we via de inscriptie “SACROS LATERAN ECCLES OMNIUM URBIS ET ORBIS ECCLESIARUM MATER ET CAPUT” stil bij het belang van deze basiliek, die de moeder en de hoofdkerk van alle kerken in de wereld is! Het is de kathedraal van Rome. Het standbeeld van de H. Franciscus herinnert ons aan hoe hij hier om toestemming kwam vragen om zijn orde te stichten nadat hem in een visioen gevraagd was de Kerk weer op te bouwen en te dragen. Automatisch gaan onze gedachten ook uit naar paus Franciscus die deze naam aannam en eer aandoet.

img004
img005
img006

De weersvoorspelling was volop zon, hooguit hier en daar een wolk. Toch begint het net op het moment dat we naar buiten komen te regenen! Dit gooit een beetje roet in het eten: er moeten paraplu’s uit de auto gehaald of gauw gekocht worden en het plan om onderweg in de buitenlucht te eten wat we meegebracht hebben valt in het water. We zetten goed de pas erin en gaan op zoek naar een overdekte plek waar we kunnen schuilen, maar overal waar we ‘aankloppen’, worden we beleefd weggestuurd. Ja, een bedevaart mag óók gezellig zijn. Maar het ‘zware’ gedeelte moet niet ontbreken! Een klein beetje radeloos en met rammelende magen staan wij opeens voor de Sant’ Alfonso. In tegenstelling tot wat wij dachten, is deze kerk heel de dag open. Hier, bij Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand, vinden wij dus onverwachts onderdak en zetten we ons gebed voort.

img007
Daarna lopen we, ondanks dat de regen voortduurt en onze lunch nog steeds in de tas zit, opgetogen verder, de bisschop onstopbaar voorop, de kinderen wat ingetogener achteraan. Eenmaal de basiliek van Santa Maria Maggiore in het vizier krijgend, zien we pater Tiemen al staan. Dankzij het controlepoortje dat voor oponthoud zorgt, wordt de groep vanzelf weer een geheel. We begroeten onze oud-rector om vervolgens met zijn allen de basiliek te betreden waar hij biechtvader is.

img008
img009
img010
Hij vertelt ons over hoe deze basiliek gebouwd werd nadat, volgens een middeleeuwse legende, in de nacht van 4 op 5 augustus van het jaar 358 de Romeinse grootgrondbezitter Johannes en paus Liberius dezelfde droom hadden gehad waarin Maria de opdracht gaf een kerk voor haar te bouwen op de plaats waar 's ochtends sneeuw aangetroffen zou worden. De volgende morgen lag er op de Esquilijnse heuvel verse sneeuw. Daar staat nu nog steeds de basiliek en elk jaar wordt op 5 augustus dit mirakel herdacht met onder andere witte dahliablaadjes die als sneeuw naar beneden dwarrelen. De kerk is specifiek gewijd aan Maria, Moeder van God. Met deze titel spreken wij haar aan in het Weesgegroet, dat wij bidden in het rozenkransgebed. Na dit verhaal begeven wij ons met een grotere bewustheid naar de Borghese-kapel waar zich de beroemde icoon van de Salus Populi Romani bevindt, voor het laatste stukje van ons gebed. Dan is er nog tijd voor vragen en een kijkje in (!) de biechtstoel van pater Tiemen en zijn wij uitgenodigd in het klooster van de Dominicaanse biechtvaders, dat tegenover de basiliek gelegen is. Groot is onze verwondering wanneer we naar buiten stappen: de zon heeft alle wolken verdreven, van de regen is geen spoor meer te bekennen. Het is stralend weer!
We hebben de tocht volbracht en Maria is ons genadig…

img011
In de tuin kunnen we eindelijk onze broodjes eten en wachten er heerlijke ijsjes op ons, aangeboden door bisschop Hurkmans!

img012
img013
img014
img015

img016
img017
img018
img019
img020
Al met al een heel bijzondere ervaring die voor herhaling vatbaar is. Er liggen reeds plannen voor volgend jaar. Dan moeten ook het baptisterium van Lateranen en het hout van de kribbe van Jezus in de Santa Maria Maggiore bezocht en bezichtigd gaan worden…

Grote dank gaat uit naar rector bisschop Antoon Hurkmans en oud-rector pater Tiemen Brouwer die met hun enthousiasme de verbondenheid steeds weer weten te versterken
(KK)

Afdrukken E-mail

Archief 2019