Juni

Verslag van het bezoek van Z.K.H. koning Willem Alexander en H.K.H. koningin Maxima aan de Friezenkerk

Koning in Friezenkerk3
25 6 201725 6 2017 2De week die achter ons ligt was een bijzondere week in de geschiedenis van de Friezenkerk.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten onze kerk op 22 juni.
Deze was met de hulp van vrijwilligers prachtig opgeknapt.
De kerk zag er puik uit!
Alles was goed voorbereid: wie er zou spreken, wie er bij zou zijn, hoeveel tijd we mochten  besteden. Een aantal pelgrims/toeristen hadden wij nog kunnen informeren dat zij op het kerkplein de kans zouden hebben onze hoge gasten te zien. In de kerk was er van onze zijde een kleine delegatie. Dit had o.a. te maken met de veiligheid.
Aanwezig waren; Mgr. Lanzani namens het Vaticaan (onze kerk valt onder zijn toezicht),
Oud-rector pater Tiemen Brouwer O.P. en diaken Kees van Duin.
Ten slotte viel aan mij, de huidige rector, de eer om de koning en de koningin onderaan de trap op te wachten, te begeleiden naar de kerk, ze voor te stellen aan de juist genoemden, een  welkomstwoord te spreken en hen op drie punten in de kerk iets moois te laten zien en ze opnieuw uit te geleiden en na  te  zwaaien.
Koning in Friezenkerk2
Ondertussen kreeg diaken Kees van Duin de gelegenheid kort de geschiedenis van onze kerk toe te lichten. In het gevolg van de koning en de koningin waren twee ministers, t.w. Koenders  en  Ploumen. Ook de ambassadeur bij de H. Stoel prins Jaime de Bourbon de Parme was erbij. De grootste groep bestond uit journalisten. In het begin was er iets van spanning. Hoe zal het gaan? Die spanning werd door de koning en de koningin snel gebroken. Zij waren geïnteresseerd en stonden echt open om hun gastgevers te ontmoeten. Daardoor werd het bezoek ontspannen, vriendelijk en was wat eigen is aan de Friezenkerk nu wij de koning en de koningin in ons midden hadden nog sterker voelbaar, het is echt een Nederlandse Oase in het Vaticaan, in Rome.

Koning in Friezenkerk
25 6 2017 3
Met veel dankbaarheid kunnen we terugzien op het eervol bezoek van de koning en de koningin.
In het boek over onze kerk dat wij het vorstenpaar cadeau deden schreef ik het volgende voorwoord:

Majesteiten, Koning en Koningin,
Wij, de geloofsgemeenschap rond de Friezenkerk in Rome, zijn u beiden heel dankbaar voor uw bezoek aan onze kerk. Wij ervaren het als een bevestiging bij onze opdracht om bruggen te slaan tussen de verschillende tradities in het geloven, tussen landen, tussen mensen, van persoon tot persoon. Opdat wij eens allen, met alle verschillen, wereldburgers zijn, waar dan ook vandaan,
Bisschop Hurkmans
Rector van de Friezenkerk

Klik hier voor een A.D. verslag...