Vrijwilligersuitje 2017

Bezoek aan de Sant’Andrea della Valle

Deze basiliek is heel bijzonder. Hij is toegewijd aan de apostel Andreas, de broer van Petrus en is verbonden met de stichter van de Theatijnen, Sant Geatano. Een rechts-geleerde van de universiteit van Padua. Voor zijn werk naar Rome gekomen en in de Santa Maria Maggiore tot priester gewijd. Nog altijd is er een convent van Theatijnen verbonden aan de Kerk. De rector, padre Carlos, gaf ons, de vrijwilligers van de Friezenkerk, een uitleg van deze kerk.
Haar koepel, 67 meter hoog, is de op een na hoogste in Rome. Er zijn veel mooie fresco’s van o.a. Domenichino.
Het meest centraal zijn de drie taferelen van de kruisiging van Andreas.
Heel mooi is de fresco boven in de absis die de roeping van Andreas en diens broer Petrus voorstelt.
Verder zien we van de Stichter van de Theatijnen een afbeelding van een van zijn visioenen. Maria geeft hem het Jezuskind in handen. Daarom vinden we in de kerk eveneens Il Santo Bambino.
Een andere heilige uit het begin van de Orde is de Heilige Andreas Avellino. Eveneens een groot geleerde. Dit gekoppeld aan een intens heilig leven. Hij schreef veel over het geestelijk leven. Zijn sterven was opmerkelijk. Nadat hij aan het begin van de mis de schuldbelijdenis gebeden had stierf hij aan de voet van het altaar.
De Mariakapel is naast de acht andere Kapellen van een uitzonderlijke schoonheid. Er is veel kostbaar en mooi marmer gebruikt en de vormgeving laat een grote harmonie zien. In de Mariakapel is een copie van een schilderstuk van Luigi de Morales te zien dat de Madonna della Purità laat zien en dat door de schilder aan de Theatijnen is geschonken (het originele hangt in het naastgelegen klooster).
De foto’s bij dit artikel laten u zien dat wij een leerzaam uitje hadden, maar ook een gezellig.
Na de rondleiding hadden we een echt Romeins etentje. Lekkere verse spijzen en een goed glas wijn, met lekker fruit toe, in het restaurant in de buurt.

Bisschop Hurkmans, Rector